دوربین های مداربسته از چه کدک هایی استفاده می کنند ؟
این روزها استفاده از تجهیزات سیستم های مداربسته با توجه شناخت بیشتری که در بین مردم پیدا کرده به یک امر حیاتی تبدیل شده است. بدین صورت که هر شخصی بخواهد امنیت محل خود را بالا ببرد، اولین فکری که به ذهنش میرسد استفاده از سیستم دوربین مداربسته است.
این دوربین های مداربسته با توجه به پیشرفت تکنولوژی به مرور زمان از نظر کیفیت و کارایی دارای انواع متنوعی شده اند که یکی از تغییراتی که به مرور زمان در این دوربین انجام گرفته، بالا رفتن کیفیت تصاویر است. احتمالا همان طور که میدانید هرچه کیفیت این تصاویر بالا باشد فضای ذخیره سازی بیشتری برای آن فایل باید درنظر گرفته شود. امروزه غیر از زمینه دوربین های مداربسته در زمینههای دیگر صوتی و تصویری شاهد این وضعیت هستیم که کارشناسان و مهندسینی که در این زمینه فعالیت دارند سعی دارند تا این تصاویر را بدون آنکه دارای افت کیفیت شوند بتوانند با حجم کمتری در دستگاه های ذخیره سازی قرار دهند.در این مقاله از مجله فرکوویژن همراه ما باشید تا با کدک های فشرده سازی تصاویر بیشتر اشنا شوید.
کدک های ذخیره سازی تصاویر در دوربین مداربسته
کدک (CODEC) چیست؟
حتما واژهی «کدک» (Codec) به گوشتان خورده است، واژهای که در برخی اوقات حتی برای باتجربهترین ویراستارهای ویدیو هم ترسناک است. دلیل این ترس، تنوع کدکها است. تعداد کدکها بسیار زیاد است و در اکثر اوقات هم تشخیص تفاوتهایشان کار دشواری است. برای اینکه بتوانید حداقل برخی از این تفاوتها را تشخیص دهید، بهتر است از ابتداییترین بخش کدکها آغاز کنید.
مخفف دو کلمه co (coder) و DEC (Decoder) که اولی به معنای فشرده سازی و کدگذاری و دومی به معنای خارج کردن از کدگذاری و فشردگی است. بدین صورت که داده را برای اینکه فضای کمتری بر روی دستگاه ذخیره سازی بگیرد کد گذاری و فشرده سازی میکند و در مواقعی که نیاز به ویرایش و استفاده از آن باشد آن را از حالت کد و فشردگی خارج می کنند.
کدک ها در دو دسته بندی بر روی فایل های ویدیویی، تصویری و صوتی انجام میگیرد:
- بی اتلاف (lossless): این کدها محتوای فایل را همان طور که است فشرده سازی میکنند بدون اینکه از کیفیت آنها کاسته شود.
- اتلاف پذیر (Lossly): این کدک ها برای اینکه محتوای فایل با حجم کمتری بر روی دستگاه ذخیره سازی قرار گیرد، بخشی از اطلاعات فایل را حذف می کند. کدک های فشرده سازی تصاویر برای انتقال داده های تصویری دوربین در محیط شبکه و اینترنت مانند ارسال ایمیل یا آپلود فایل به کار می رود.
کدک های رایج در دوربین های مداربسته
۱- MPEG-4 : یکی از قدیمی ترین کدک های فشرده سازی تصویر بوده، اما باتوجه به اینکه حجم بالایی را برای ذخیره سازی تصاویر ویدیویی اشغال می کنند امروزه در دستگاه های ضبط مرکزی دوربین های مداربسته کمتر به کار گرفته میشوند.
۲- کدک H.264 : با پیدایش اکدک های فشرده سازی تصاویر همچون کدک H.264 یک تحول بزرگی در ذخیره سازی تصاویر ویدیویی در دوربین های مداربسته به وجود آمد. این قالب ذخیره سازی قادر است تا تصاویر دریافتی را با حجم ۵۰ درصد کمتر از کدک MPEG-4 بر روی هارد دیسک ذخیره کند، این امر باعث افزایش فضای بیشتر برای ذخیره سازی می شود. این کدک قابلیت ذخیره سازی ویدیو های دریافتی از دوربین های مگاپیکسلی با وضوح را Full HD را دارد .
۳- کدک H.265 : این کدک بهبود یافته نسل قبلی خودش H.264 است که در اینجا تعداد فریم های ثابت که در تصویر ثابت است، توسط دستگاه ضبط مرکزی پردازش نمی شود و فقط فریم متحرک مورد پردازش قرار می گیرند. در اینجا تصاویر با حجم ۵۰ درصد کاهش نسبت به نسل قبلی در دستگاه دخیره سازی ،ذخیره می شوند. این تکنولوژی به دلیل ارائه پهنای باند بیشتر قادر به ارائه تصاویر با کیفیت بالا هستند.
۴- کدک +H.265 : این کدک بهینه شده فشرده سازی H.265 هستند که قابلیت ذخیره سازی تصاویر دوربین های ۸ مگاپیکسلی و بالاتر را با وضوح ۴k دارند. برای اینکه بتوان تصاویر را با این قابلیت ذخیره کرد نیازمند سخت افزار بروز و قدرتمند یست که در نتیجه باعث افزایش قیمت تجهیزات سخت افزاری میگردد. اما بدلیل اینکه این تجهیزات با عرضه زیاد توضیح می شوند قیمت آنها خیلی بالا نمیرود.
کدک های فشره سازی تصاویر چگونه عمل می کنند ؟
برای اینکه فایل ها فشرده سازی شوند، کدک جستجو می کند تا فریم ها و فایل های غیر ضروری را شناسایی نماید تا آنها را در نهایت کاهش داده یا حذف کند. کدک این کار را به این دلیل انجام می دهد تا تغییر چشمگیری در نسخه نهایی فایل ایجاد نماید.
حال ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که این کار به چه شکل انجام می شود؟ این فرآیند توسط خود سیستم دوربین مداربسته شما انجام می شود. البته این امکان برای شما وجود دارد که انتخاب کنید تا از کدام روش فشرده سازی استفاده کنید که این روش ها شامل H264، H264+، H265 و H265+ می باشد.
با توجه به مطالب فوق دریافتیم کدک های فشرده سازی تصاویر برای اینکه فایل های ویدیویی با میزان حجم کمتری در دستگاه ذخیره ساز قرار گیرند به کار می روند که روش کلی آنها بدین صورت است که فایل اول برای دخیره سازی با استفاده از الگوریتم های مختلف بصورت فشرده و کد گذاری شده در فضای ذخیره سازی قرار می گیرد و در هنگامی که نیاز به استفاده و و یرایش آن بود دورباره از حالت فشرده سازی خارج می شود که نمونه و انواع مورد های استفاده شده آن در دوربین های مداربسته توضیح داده شد.
طراحی، مشاوره، فروش و نصب سیستم های دوربین مداربسته خود را با شرکت فرکوویژن پیش ببرید. این شرکت از معتبرترین شرکت های ایران در زمینه نظارت تصویری است که با یک ربع قرن سابقه درخشان بزرگترین پروژه خود را در خاورمیانه به ثبت رسانده است. برای همراهی با ما با کارشناسان ما با شماره 02188730400 تماس بگیرید.