GPON چیست

GPON چیست و چه کاربردی در سیستم های نظارتی و امنیتی دارد؟

GPON یک فناوری شبکه بر بستر فیبر نوری است. در واقع کلمه GPON مخفف کلمات Gigabit Passive optical network است که به معنی ارتباط نوری با سرعت گیگابایت می باشد. به کمک این تکنولوژی می‌توان تمام سرویس‌های مورد استفاده در ساختمان‌ها و مراکز ادارای و همچنین مجتمع های بزرگ تجاری نظیر اینترنت، تلفن، تلویزیون، دوربین های مدار بسته و دیگر امکانات را بر روی این بستر راه اندازی کرد.

این شبکه امروزه به دلیل کاهش در هزینه‌ها و سرعت بالا و ارتقا سازی بدون نیاز به تغییر و جایگزین کردن تجهیزات پسیو مورد توجه قرار گرفته است و به راحتی با تکنولوژی در حال تغییر سازگار است.

در این روش فنی از تجهیزاتی مانند فیبر نوری، اسپلیتر، OLT و ONT استفاده می‌شود. این فناوری دریافت و انتقال سریع داده‌ها را از طریق یک فیبر با معماری یک نقطه به چند نقطه فراهم می‌کند. در یک شبکه  GPON یک رشته فیبر نوری از OLT وارد رک طبقات می‌شود، از آنجا توسط یک جدا کننده (Splitter) سیگنال را تقسیم می‌کند.

بعد از اتصال به فیوز فیبر نوری با استفاده از یک دستگاه مودم ONT  می‌توان خروجی‌های نظیر تلفن، آنتن و ماهواره مرکزی، اینترنت و غیره را گرفت، GPONمحبوبترین نسخه PON است.

GPON به شما که کاربر نهایی می‌باشید این امکان را می‌دهد تا چندین سرویس را در یک شبکه ارتباطی فیبر ادغام کنید. با ارائه پهنای باند بالاتر می‌توانید داده‌های خود را با سرعت و امنیت بیشتری به اشتراک بگذارید و مدیریت کنید. استفاده از  GPON  مزایای قابل توجهی مانند کاهش زمان و هزینه‌های نصب و راه اندازی و نگهداری را دارد.

علاوه بر آن از یک فیبر نوری می‌توان برای چند کاربر استفاده کرد. بنابراین باعث کاهش هزینه در کابل کشی می‌گردد. کاهش مصرف انرژی در مقایسه با سیم مسی بکار رفته در اکثر شبکه‌ها، حدود ۷۰ درصد صرفه جویی در انرژی را دارد. ضمن اینکه ساختمان شما در دسته ساختمان‌های سبز قرار می‌گیرد و باعث  حفاظت از محیط زیست نیز می‌شود.

مزیت های عمده استفاده از تکنولوژی شبکه GPON

  • کاهش هزینه ها به نحوی که در این حالت نیازی به خرید تجهیزات نگهداری نیست و سرویس های دوره ای ان به شدت کاهش پیدا می‌کند.
  • بهبود کارایی و عملکرد به نحوی که سرعت اتصال بر مبنای گیگابیت بر ثانیه بوده و بسیار بیشتر از سرعت اتصال اینترنت معمولی بر مبنای مگابیت بر ثانیه است.
  • افزایش سرعت دریافت و ارسال اطلاعات در این حالت بسیار بیشتر بوده و دیگر محدودیت ارسال اطلاعات از این طریق وجود ندارد.
  • عدم نیاز به تغییر تجهیزات در دراز مدت به نحوی که با تغییر تکنولوژی نیازی نیست که کابل‌ها تعویض شوند بلکه فقط نیاز است که در ابتدای مسیر از تجهیزات جدید استفاده شود.
  • پایداری بهتر در این حالت کیفیت اینترنت بیشتر بوده و قطعی آن به مراتب بسیار کمتر از خطوط اینترنت معمولی است.
  • پوشش دهی مشترکین بیشتر در این حالت می توان مشترکین بسیار بیشتری را با استفاده از یک کابل فیبر نوری به اینترنت متصل کرد و به دلیل سرعت بالا تغییر محسوسی در کیفیت اینترنت آن ها مشاهده نمی شود.
  • قابل اعتماد تر به نحوی که قطعی کمتری داشته و سرعت بالاتری دارد و دیگر با خطای ارسال اطلاعات و یا دریافت اطلاعات مواجه نخواهیم بود.
  • پوش دهی وسیع تر به نحوی که با اینترنت پرسرعت

از آنجایی که استفاده از اینترنت بخشی از زندگی روزمره ما شده است، احتیاج به پهنای باند بالا پیش از پیش احساس می‌شود. بر همین اساس اینترنت پر سرعت روی این بستر، ارتباط با شبکه اینترنت مخابرات یا هر اپراتور دیگر به صورت پرسرعت و بدون محدودیت سیستم قدیمی ADSL را فراهم می‌کند. اینترنت فیبر نوری FTTH اینترنتی است بر بستر تانوما که تا سرعت 1 گیگابیت بر ثانیه را برای دانلود می‌دهد. خلاصه می توان گفت در روی این بستر اینترنت پرسرعت سرویس‌های پیشرفته‌ای همچون سرویس‌های Cloud معنا پیدا می‌کنند.

پیاده سازی سرویس های محبوب در بستر GPON

  • اینترنت پرسرعت VOIP

شبکه تلفن های سنتی بدلیل قرار داشتن برروی بستر آنالوگ امکان ارائه خدمات متنوع و کاربردی قابل ارائه بررروی سیستم های تلفنی را به ما نمیدادند. ولی امروزه در تمامی نقاط دنیا از سیستم تلفنی تحت شبکه(voip)  استفاده میگردد که میتواند با کاهش هرینه های اجرا و تجهیزات، سرویسهای غیر قابل ارائه در بستر سنتی را به ما بدهد. ارائه سرویس تلفن تحت شبکه بررروی بستر فیبر(FTTH)  به مشتری هایمان امکان استفاده از امکانات زیادی را میدهد. از جمله این خدمات میتوان این موارد را نام برد :

تلفن داخلی در مجتمع (مدیریت،فروشگاه، نگهبانی و….) برقراری تماس تصویری ویپ

  • راه اندازی سیستم دوربین مدار بسته

یکی دیگر از مزایای اجرای ساختار FTTH در مجتمع های مسکونی، تجاری و اداری حذف کابل کشی و تجمیع زیرساخت آن با شبکه فیبر مجتمع می‌باشد. با اجرای بستر فیبر برای راه اندازی دوربین مداربسته تحت شبکه شاهد کاهش چشمگیر حجم لوله کشی و کابل کشی می‌باشیم.

همچنین مدیریت ، ساماندهی و ارتقا از مهمترین مسائل پیرامون شبکه های دوربین های مداربسته می‌باشد. در سیستم سنتی ارتقا و اصلاح شبکه امری فرسایشی و با هزینه بسیار بالا بود ولی در این سیستم این امر به ساده ترین و کم هزینه ترین حالت امکان پذیر میباشد.

  • سیستم IPTV

IPTV   یک سامانه تحت شبکه، جهت مدیریت و برنامه ریزی آسان محتوای تلویزیون ها به صورت مرکزی و متمرکز است و بسیاری از هزینه‌های نگهداری و هزینه‌های جانبی اولیه را کاهش خواهد داد. یکپارچه سازی لیست کانال‌های تلویزیونی زنده از منابع گوناگون، آرشیو فیلم و موسیقی درخواستی، سفارش غذا از رستوران، خرید از فروشگاه‌ها ، رزرو تاکسی و اسنپ، کنترل تجهیزات هوشمند، مطالعه کتاب‌های الکترونیکی، مشاهده تیتر اخبار، مشاهده وضعیت آب و هوا، قرایت و ترجمه قرآن، مکان یابی، دریافت صورت حساب و … از جمله امکانات تلویزیون‌های متصل به سامانه IPTV  می‌باشد.

  • آیفون تصویری تحت شبکه

مشاهده تصویر از روی مانیتور آیفون تصویری قابلیتی نیست که بتواند دلیل تغییر سیستم سنتی  به تحت شبکه باشد. بنابراین باید از قابلیت هایی صحبت کرد که تا قبل از این قابل ارائه نبود. برای مثال: کنترل درب بازکن توسط گوشی موبایل و تماس با مالک در صورت عدم حضور و غیره.

  • درب پارکینگ

در اختیار قراردادن ریموت پارکینگ به اهالی مجتمع ها مشکلات زیادی دارد. با حذف ریموت و انتقال مدیریت آن به روش های دیگر مانند تگ و دوربین پلاک خوان مشکلات قبلی را از بین می‌برد و همچنین می‌توان توسط یک نرم افزار کنترل تردد، انجام تردد را به صورت کامل کنترل نمایید. یک کابل فیبر نوری می توان تا مسیر 20 کیلومتری را به راحتی پوشش داد و نگرانی بابت کاهش سریع و با کیفیت ارائه خدمات و اینترنت وجود نداشته باشد.

یک شبکه GPON چگونه کار می کند؟

یک شبکه GPON شامل بخش‌های مختلفی است، این بخش ها شامل OLT یا همان پایه های فیبر نوری و ONU یا همان واحد های شبکه نوری است و یک اسپلیتر (تقسیم کننده) است. کار تقسیم کننده در واقع این است که در صورت نیاز سیگنال را به واحد های هم اندازه و متناسب تقسیم کند.

در ساختار GPON بخش OLT تمام سیگنال های نوری را که به صورت پرتو های نوری است از بخش ONU در یافت میکنند و آنها را به سیگنال های الکترونیکی و دیجیتالی تبدیل می کند. هر OLT معمولاً از 72 پورت پشتیبانی می‌کند.

چرا شبکه GPON را غیر فعال یا همان Passive می نامند؟

همان‌طور که گفته شده است شبکه GPON یک شبکه دسترسی به صورت نقطه به نقطه است. در این حالت از از تعدادی تقسیم کننده یا همان اسپلیتر استفاده می‌شود. در واقع تنها بخش هایی که برای این شبکه مورد نیاز است یک متصل کننده به ابتدا و یک متصل کننده به پایان کابل فیبر نوری است.

در این حالت دیگر نیازی به تقویت کننده ها و یا افزایش دهنده های فرکانسی نیست. تمام فرایند در یک ساختار غیر فعال و پسیو انجام می‌شود. به همین دلیل است که شبکه های GPON را یک شبکه پسیو می‌نامند. آخرین نقطه اتصال در این شبکه ها منازل کاربران و یا حتی فروشگاه ها و مشاغل کوچک آنها است.

تفاوت Gpon و FTTH چیست؟

به صورت غیرمستقیم می‌توان گفت که FTTH همان اتصال فیزیکی فیبر به منازل مسکونی است. در حالی که ساختار GPON یک نوع فناوری و تکنولوژی است که خدماتی نظیر تلفن، تلویزیون، اینترنت و غیره را روی فیبر های نوری ارائه می‌دهد.

ساختار شبکه GPON را شما تا چه تعدادی می توانید تقسیم کنید؟

همان‌طور که گفته شد ساختار شبکه Gpon به صورت نقطه به نقطه است با این حال شما می توانید با استفاده از اسپلیتر آن را به تعداد مشخصی تقسیم کنید. در حالت عادی شما می توانید یک فیبر نوری را به 32 یا 64 عدد تقسیم کند. بیشترین مقدار تقسیم شده یک فیبر بر اساس ساختار GPON در حدود 128 عدد است. در هر کدام از این تقسیم ها GPON از کیس طول موج جداگانه برای انتقال امواج و دریافت ترافیک استفاده می‌کند.

راه حل‌های فرکو ویژن در رابطه با استفاده از GPON در مراکز تجاری و اداری، پارکینگ و ساختمان هوشمند

شرکت فرتاک گلوبال ویژن با به کارگیری تکنولوژی GPON در مجتمع های بزرگ تجاری و اداری، سازمان های بزرگ و پارکینگ های هوشمند توانسته است مدیریت ، ساماندهی و ارتقا سیستم که از مهمترین مسائل پیرامون شبکه های دوربین های مداربسته، اینترنت، سیستم IPTV  و غیره را تماما به با سیستم های جریان ضعیف به صورت یکپارچه پیاده سازی می‌نماید. چرا که با نادیده گرفتن بستر GPON هزینه های خرید و اجرا، اشغال فضا توسط رایزرها و مشکلات نگه داری و به روز رسانی در آینده به مشکل خواهد خورد. در حالی که با یک رشته فیبر نوری می‌توان تمامی جریان ضعیف ها را به صورت یکپارچه پیاده سازی کرد.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن