همه افراد دنیای امروز را دنیای هوشمند میدانند. دنیایی که انسان کم کم خودش را بازنشسته میکند و قرار است کارهای خود را به دستسازههای بشری واگذار کند تا آنها بتوانند در کمترین زمان ممکن و با دقت بیشتری آن را انجام دهند.
امروزه واژه هوشمند لغتی است که در گوشه و کنار محافل علمی شنیده میشود و اعتقاد بر این است که هر چیزی که از تکنولوژی بویی برده و به عبارتی انرژی مصرف میکند باید در دنیای امروز قدم در مسیر هوشمند شدن بگذارد.
امنیت نیز از این مفهوم دور نبوده که یک نمونه آن را میتوان تکنولوژی سیستم پردازش تصویر VCA یا Video Content Analytics در دوربین مدار بسته دانست. این سیستم به آنالیز تصاویر دوربین های مداربسته میپردازد.
شاید بارها در اتاقهای مانیتورینگ دیده باشید که اپراتورها معمولا تصاویر دوربین های مدار بسته را رصد میکنند تا موارد مشکوک و یا اتفاقات در حال وقوع را شناسایی کرده و اقدامات لازم را انجام دهند. اما واقعیت این است که به دلیل وجود خطای انسانی و موارد مشکوک بسیاری از این اتفاقات از چشم اپراتور دور مانده و منجر به وقوع اتفاقات بسیار بزرگ و دردسرسازی میشود.
در این میان تنها چیزی که میتواند کمک رسان باشد تکنولوژی پردازش تصویر VCA است که به عنوان چشم دوم به اپراتور کمک کند تا نظارت دقیقتر و جامعتری بر فضا انجام دهد. در این مقاله از مجله فرکو قصد داریم برخی از قابلیتهای تکنولوژی پردازش تصویر VCA را در اختیارتان قرار دهیم، پس همراه ما باشید.

انواع سیستم پردازش تصویر VCA در دوربین های مداربسته
معمولا تجزیه و تحلیل تصاویر دوربین های مدار بسته به صورت نرم افزاری بوده و از بررسی و مقایسه چندین فریم متوالی این تضادها و مغایرت ها شناسایی میشوند. در این میان تکنولوژی VCA میتواند به دلایل مختلفی مورد استفاده قرار گیرد، مسائلی که بسیاری از کسب و کارهای تجاری را درگیر خود نموده است که در زیر به برخی از انواع تکنولوژی سیستم پردازش تصویر VCA همچون توضیح مختصری از هر کدام می پردازیم.
تکنولوژی تشخیص چهره (Face Detection): تکنولوژی پردازش تصویر میتواند با تعریف الگوریتمهای خاص برای دوربین مداربسته این امکان را فراهم سازد تا چهره افراد را تشخیص دهند. این تشخیص میتواند از جهات مختلفِ صورت هر انسانی انجام شود. دوربین های مداربسته پس از طی کردن فرآیند تشخیص صورت و چهره، تصویر را بر روی سرور یا دستگاه های ضبط تصاویر ( DVRیا NVR) ذخیره میکند.
مزیتی که این قابلیت ایجاد میکند این است که برای کنترل افرادی که وارد یک مکان شدهاند و یا از یک فضا خارج شدهاند دیگر نیازی به جستجو میان فیلمها نیست، بلکه از روی تصاویر این کار سریعتر انجام میشود و حتی جزئیاتی همچون تاریخ و ساعت ورود و خروج آنها نیز معلوم میشود.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که دوربین های مداربستهای که توانایی تشخیص چهره دارند را دوربین های مداربسته فیس کپچر (Face Capture Camera) نیز میگویند که ممکن است این اصطلاح را در خصوص تشخیص چهره بیشتر از انواع دیگر پردازش تصویر VCA شنیده باشید.

تکنولوژی شناسایی چهره (Face Recognition): این قابلیت علاوه بر اینکه به دوربین مداربسته قدرت تشخیص هوشمندانه چهره افراد را میدهد آن را قادر میسازد تا چهره افراد را نیز شناسایی کند.
قابلیت تکنولوژی شناسایی چهره به مراتب پیچیدهتر از قابلیت تشخیص چهره است. به کمک این قابلیت میتوان بسیار دقیقتر بر فضا نظارت کرد. مثلا با شناساندن چهره فرد مورد نظر از روی عکس او میتوانید از دوربین مداربسته بخواهید تا در صورت رویت شخصی با چنین ویژگی و مشخصات ظاهری فورا اخطاری صادر کند و یا حتی شخص مورد نظر را ردیابی و ارزیابی کند.
هر چه کیفیت تصاویر دریافتی توسط دوربین های مداربسته بالاتر باشد، دوربین عملکرد رضایت بخشتری در فرآیند تشخیص از خود نشان میدهد. همچنین کیفیت تصویر رابطه مستقیمی نیز با سرعت انجام فرآیند تشخیص دارد به عبارتی هرچه کیفیت تصویر بالاتر باشد، تشخیص و شناسایی چهره افراد نیز سریعتر انجام خواهد شد.
معمولاً استفاده از این دوربینها در مراکز پرتردد از قبیل فرودگاهها، راهآهنها، ترمینالها، متروهای شهری، مراکز خرید بزرگ و یا مراکزی که حساسیت نظارت تصویری بر آنها بالاست، انجام میگیرد و نصب آنها در مکانهایی مانند خانه یا محل کار توجیه آنچنانی ندارد، زیرا عملکرد آنها فراتر از آن چیزی است که از نصب دوربین در این مکانها انتظار میرود.

قابلیت تشخیص (Motion Detection) : قابلیت تشخیص در دوربین مداربسته میتواند هرگونه تغییری را شناسایی کند. این تغییر میتواند حرکت، جنبش، اضافه یا حذف شدن یک سوژه به صحنه باشد و یا حتی تغییر ناگهانی نور تصویر باشد که با آن نیز رفتاری مشابه تشخیص حرکت خواهد داشت.
سیستم پردازش تصویر را شما هم میتوانید در دوربین های تحت شبکه و هم در دوربین های آنالوگ HD از پنل مدیریت دستگاه فعال کنید. دوربین های مدار بسته از طریق مقایسه هر فریم با فریم قبلی و مقایسه تغییرات آنها نسبت به یکدیگر میتوانند به این تشخیص برسند.
از محاسن قابلیت تشخیص چهره در سیستم پردازش تصویر VCA در دوربین های مداربسته میتوان به تلفیق آن با سیستم ضبط تصاویر اشاره کرد، یعنی دوربین مداربسته به محض تشخیص هر گونه حرکت، ضبط تصاویر را شروع خواهد کرد. این مسئله سبب خواهد شد تا برای ضبط تصاویر فضای ذخیره سازی کمتری استفاده شود.
پیشنهاد میکنیم هیچ گاه قابلیت تشخیص در دوربین های مداربسته را با سیستمهای دزدگیر تلفیق نکنید. چرا که تشخیص کوچکترین حرکتی یا تغییر نور ناگهانی، سیستم های دزدگیر و آلارمها را فعال خواهد کرد.
قابلیت شمارش افراد (people counting): برای بهرهگیری از این قابلیت لازم است در ابتدا مرزی فرضی برای دوربین مداربسته تعریف کنید، الگوریتمهای شمارش افراد، با در نظرگیری پارامترهایی نظیر اندازه عرض شانهها، داشتن دو دست و دو پا و غیره افراد را شناسایی میکنند و در صورت عبور چنین سوژهای از مرز فرضی آن را شمارش میکنند. همچنین با توجه به ماهیت کار و فضای دسترسی خود میتوانید با مشخص کردن جهت حرکت سوژه، تنها افرادی را که از یک سمت وارد یا خارج میشوند را شمارش کنید.

قابلیت تعقیب هوشمند (Smart Tracking): به کمک قابلیت تعقیب هوشمند میتوانید سوژه مورد نظر را در محدودهای که دوربین مداربسته پوشش میدهد دنبال کنید. این قابلیت نیز نیاز به تعریف پارامترهایی برای تشخیص سوژه دارد که پس از تعریف پارامترها، نوبت به تعیین نحوهی تعقیب سوژه خواهد رسد. شما میتوانید سوژه را به صورت دستی انتخاب کنید تا دوربین آن را در محدودهی خود تعقیب کند یا با تعریف خطی یا محدودهای فرضی در صورت ورود یا خروج سوژهای به آن تعقیب آغاز شود. این قابلیت را بیشتر در دوربین های مداربسته PTZ (گردان) میتوانید ببینید.
در این مقاله از مجله فرکو ویژن به شرح جزییات سیستم پردازش تصویر VCA پرداختیم، چنانچه نیازمند مشاوره در خصوص دوربین های مداربسته هوشمند هستید میتوانید از کارشناسان ما در تیم فروش کمک بگیرید و از خدمات دوربین مدار بسته ما بهرهمند شوید.